.date-header {text-align:center;} " rel="icon" href="/PATH_TO_ANIMATED_FAVICON/favicon.ico" type="image/x-icon">

9. května 2014

Náhoda nebo osud - Recenze

Zavřít okno


Napsala česká spisovatelka Magda Váňová
Obálka a grafická úprava Kateřina Bobková
Vydalo nakladatelství Šulc-Švarc, s.r.o. 2013

Psychologie, láska, útrapy života, beznaděj.
KNIHCENTRUM.CZ - NÁHODA NEBO OSUD



     ..Brilantně napsané příběhy lidí, kterým náhoda změnila život...





Kniha od české spisovatelky Magdy Váňové, spisovatelky, novinářky a překladatelky, Náhoda nebo osud, kterou nám naservírovalo v roce 2013 nakladatelství Šulc-Švarc. Je psána s velkou dávkou představivosti, ve které je dostatek prostoru pro dramatické situace, psychologické napětí, bohatý děj, protichůdné polohy vážného i humorného, pro odhalování skrytých vztahů a tajemství. Svým nezaměnitelným romanopiseckých stylem si Magda Váňová získala široký okruh čtenářů.


Obálka knihy, kterou má na svědomí Kateřina Bobková je podle mého uvážení skvostná. Nejenže v její jednoduchosti je krása ale také vybrané kombinace barev a motivu kostek na titulní straně, které přesně zapadají do úvah knihy. Vám se možná libit nebude ale věřte že já jsem z ní hotová. Co mě ale hodně překvapilo je formát. Takovou maličkou knihu sem nečekala ale i tato velikost má své kouzlo.

kniha se skládá z pěti příběhů, které na sebe nijak nenavazují. Každý příběh je jiný myšlenkou ale také překvapivým koncem..

Například hned v první povídce Tanečnice, autorka vykresluje život nadějné baletky Anežky a její kamarádky Natálie. Natálie byla po celou dobu, od konzervatoře až po zaměstnání v divadle daleko lepší než Anežka a také měli život o kterém se Anežce mohlo jen snít. Anežčina maminka zemřela nešťastnou náhodou a její táta byl velice ctižádostiví muž, který jí po celý život opakoval jak tvrdě musí pracovat aby dosáhla cíle. Nikdy jí nedal pocítit lásku. Proto se Anežka stáhla do sebe a každým kouskem své osobnosti Natálii nenáviděla a záviděla jí vše co ona neměla. Sled událostí, které se stanou ze žárlivosti a nenávisti Anežky k Natálii zaskočí určitě všechny..

Druhá povídka Milionový tiket byl také velice zajímavý. Jedno rozhodnutí, jedna špatná náhoda a celý život, který jel na automat se rozsypal na kousky.

Třetí povídka Modré z nebe poukazuje na zakázanou "lásku" slečny k bratrovy.  Jak dokáže dívka, posedlá touhou, blížit muži, který ji miluje? Je jasné, že s mužem to následně po psychické stránce nemohlo dopadnou dobře. Musím uznat, že tahle povídka se mi líbila ze všech nejvíc právě protože je jako vystřižená z reálného světa.

Čtvrtá povídka Poměnka je klasickým příkladem slepé vášně a touhy po penězích. Vdaná maminka Štěpánka touží po obrovském balíku peněz ale jak ho jen sehnat? Když dostane nabídku na Sex po telefonu a dozví se částku, kterou by vydělala, neodmítne. Což se jí ale stane osudnou, když odhalí svou anonymitu a padne do spárů člověka, v minulosti pobývajícího v psychiatrické léčebně.

Pátá a poslední povídka Fotomontáž je dalším příkladem slepé touhy po penězích a pomstě. Co vše je schopný Konrád udělat, aby od svého bratra Štěpána a jeho přítele Borise vymámil čtvrt a později půl milionu korun? Rozhodně se nebojí jít přes mrtvoly. Ale žádný čin nikdy nezůstane bez trestu...

Kostky jsou vrženy ...
Kniha pro mě po přečtení znamená hodně moc. Samotné příběhy jsou poutavé a jako vystřižené z dnešní doby, kdy lidi jdou hlavně po slávě a penězích. Každý příběh má svůj hlavní cíl jak upoutat čtenáře a každé povídce se to bravůrně podaří. Děj je čtivý a rozhodně není nijak zamotaný. 
Knihu rozhodně doporučím všem, kteří si chtějí oddechnout od fantasy tématiky a také těm, kteří milují povídky se kvalitní myšlenkou. 

Za poskytnutí RC děkuji internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM.CZ










Žádné komentáře:

Okomentovat