.date-header {text-align:center;} " rel="icon" href="/PATH_TO_ANIMATED_FAVICON/favicon.ico" type="image/x-icon">

29. května 2013

RECENZE: Tessa Grattonová - Magie krve





Napsala autorka TESSA GRATTONOVÁ
V anglickém originále BLOOD MAGIC
Přeložila Jana Kunová
Obálku podle orig. návrhu zhotovil Vojtěch Kybal
Sci-fi, fantasy, krev, romantika
MARTINUS.CZ - MAGIE KRVE



Nakresli kruh... dej doprostřed suchý list.. posyp špetkou soli .. zarecituj pár latinských slov.. přidej kapku krve...






Od anglické spisovatelky Tessi Grattonové, vášnivé cestovatelky a člověka poblázněného do magie a paleontologie, je tu kniha, kterou každý člověk se stejnou láskou k magii již určitě zná. Kniha vyšla v Anglii 24. května 2011. U nás jsme se jí dočkaly v dubnu tohoto roku (2013) od nakladatelství Knižní klub. Mimo psaní se Tessa stará o svého pejska a kočku ale také velmi ráda pozoruje oblohu a vypráví spousty příběhů o magii. Bohužel stále čeká na někoho, kdo ji magii začne učit.

Silla Kennicotová je pro cizího člověka na první pohled normální dívka. Pokud ji ale znáte, nejspíš také víte, že její rodiče byly zavražděny a právě ona, je našla v láskyplném objetí mrtvé na podlaze pracovny. Všichni jsou si jistí, že Silliině tátovy přeskočilo a zabil svou manželku poté i sebe. Zbyl jí jen její bratr Reese a žena Judit, která se objevila po smrti rodičů a tvrdí, že je jejich babička.
V okamžiku, kdy Silla dostane knihu kouzel, kterou údajně psal její otec, se koloběh událostí začíná pomalu ale jistě otáčet. Silla nevěří na magii, ale přece jenom zkusí jednoduché kouzlo obnovy. S pomocí kapky krve a latinských slov oživí uschlí list. Netuší ale, že má pozorovatele. Nicholase.
Nicholas je syn bohatého otce a matky, která uměla čarovat, ale po několika letech se zbláznila a utekla od rodiny. Otec si následně v krátké době našel jinou přítelkyni, poté i manželku Mary, slavnou spisovatelku a odstěhovali z Chicaga do domu, který Nicholas zdědil po dědovi. Nicholas maceše ale neřekne jinak než Lilith ( v bibli označována jako matka všech démonů).
Nicholase a Sillu to k sobě táhne a je jenom otázka času, kdy spolu budou mít pevnější vztah. Je tu však i někdo jiný. Temná minulost jejího otce. Minulost, která jde po Sille, Reesovi a knize kouzel.

Silla se v knize často schovává za vymyšlené divadelní masky, aby zakryla svoji pravou tvář. Moc se mi líbilo, jak autorka vybrala pasáž, ve které chce být Silla někým jiným a v mysli si nasadila pokaždé jinou masku. Ptáte se proč zrovna masky? Silla miluje divadlo, herectví.

Příběh je psán ze dvou pohledů a to hlavních postav Silli a Nicolase ale také zde nalezneme příběhy z minulosti, kde se seznamujeme s lidmi, kteří sice nebudou zapadat do příběhu ale postupně se vše vyjasní a všichni pochopíme, proč tam jsou. Od prvních stránek mi Silla nebyla sympatická. Zdála se mi hodně uzavřená, žila svůj vlastní svět, kam nechtěla pouštět příliš moc lidí. Když o tom ale přemýšlím, není se čemu divit, po tom co si v životě zažila a také zažije. Jak děj ubíhal, sžila jsem se s sní a pochopila její chování.
Naopak na Nicholase jsem se těšila více. Jeho osobitý humor a dobře zvolená slova paní překladatelky mě v některých momentech rozesmály. Byl hodně vyrovnaný svou minulostí, i když v některých okamžicích se mu vzpomínky vracely. On to ale nesl statečně.

Pokud ale nemáte zrovna v lásce krev a ubližování sami sobě ruce pryč. Kniha je celá postavená právě na krvi a scény, kde si lidé řeží do svých těl aby využili právě svojí magickou krev, je tu požehnaně. Mě to sice nepřišlo až tak kruté, ale jakmile si představíte 3D obraz, kde je hlavním prvkem krev. No fuj.
To ale nemění nic na dokonalosti autorčina psaní, i když některé scény by šli propracovat daleko více a naopak u některých by se dalo ubrat. Ale kniha jako celek na mě působí hodně dobrým dojmem. Takže tleskám a těším se na další díl!

  • Knihu si můžete zakoupit v internetovém knihkupectví MARTINUS.SZ a to konkrétně TADY
  • Tímto bych chtěla poděkovat internetovému knihkupectví MARTINUS.CZ za poskytnutí recenzního výtisku knihy. 



Žádné komentáře:

Okomentovat